İncelikler 17

tarafından Kirpi

Menekşeli Bilinç, Fonda Bir Şey Çalmak Zorunda Değil, Kakeibo, Yeditepe İstanbul’u Yeniden İzlemek

Şahane Okur,

Günaydın. Bu hafta zarfta bir kitap, bir girişim, bir bütçe yöntemi fikri ve bir dizi yer alıyor. Birkaç güzellik:

  • Arkadaş Zekai Özger belgeselinden ilk fragman yayımlandı.
  • İstanbul’da bir kitapçı önerisi: Kitap Koala. Kitap satışından elde ettiği gelirlerle hayvanların tedavi masraflarını karşılayan girişim, Şişli’nin en büyük kitap kafesini açtı. Güzel etkinlikler, geniş salonlar ve indirimler bizi bekliyor.
  • Önümüzdeki günlerde hayvan hakları için yeni yasal düzenlemeler meclis gündemine gelecek, mücadelenin hikâyesi.
  • Renee Zellweger’a Altın Küre getiren Judy ve Xavier Dolan’ın yeni filmi, Başka Sinema’da.

İncelikler dilerim.


Menekşeli Bilinç ve Yazgılarını Kendileri Yazan Kadınlar

Nezihe Meriç, öykülerimize kadın bakış açısını, kadının yaşadığı gerçekliği getiren yazarımız, 1950 Kuşağı öykücülerinden. Berrak bir dili, çiçek gibi bir üslubu var. Farklı anlatım biçimleriyle yenilikler icat ediyor. Menekşeli Bilinç’te konu edindiği kadınlar, koşullarının farkında ve mutsuz. Ancak yazgılarını kendileri yazmak için mücadele ediyor, toplumun biçtiği elbiseleri giymiyorlar.

Çok çabaladım. Çok çabaladım da, sonra alıp uğraşlarımı yanı başıma, balkon güneşlerine oturup bir baktım. Bir baktım ki kimseler halin nedir dememiş. Onlar kocalarının karıların sıcak yataklarına yatıp çocuk yaparken yün örmüşüm. Ben. Borç yüzünden çıbanlar dökmüşüm. Gece çalışmışım, gündüz çalışmışım. Hoşuma giden bir adamla yatmak hakkımdır. (72 Sayfa)


Fonda Bir Şey Çalmak Zorunda Değil: Müziksiz Mekânlar

Ekonomik koşullar bizi artık evlerde sosyalleşmeye itse de günümüzün belli bir bölümü dışarıda geçiyor. Kafe köşelerinde freelance işler kotarıyoruz, arkadaşlarla buluşuyoruz. Yalnız başına soluk almak ve nezih bir mekânda kitap okumak isteyenleri de unutmamak gerek.

Bu mekânların olmazsa olmazı: Gürültüye dönüşmüş müzik. Karşımızdakini duymayı engelleyen, sohbetin ve kitabın tadını kaçıran şarkılar. Nakaratların dilimize dolanması da cabası. Alışveriş mağazaları, yürüdüğümüz sokaklar, her yer kuşatılmış. Bu zorakiliğe karşı çıkan bir girişim var: Müziksiz MekânlarFon müziğinin dayatılmadığı, herkesin istediği müziği istediği zaman dinleyebildiği şehirler için farkındalık oluşturuyor, listeler hazırlıyor: Müziksiz yeme/içme İstanbul ve İzmir.


Daha Az Tüketmek ve Para Biriktirmek İçin: Kakeibo

Japonlar gündelik hayatın her bir bölümünü kendilerine has üslupla, felsefi bakış açılarıyla ele alıyor. Daha önceki zarflarımızda Wabi-Sabi’den bahsetmiştik. Bu haftaki Japon sanatımız, bütçe planlaması üzerine: Kakeibo. Para harcama alışkanlıklarımızı değiştirmek, birikim yapabilmek için güzel öneriler içeriyor. Kakeibo’ya göre bir şey satın almadan önce şu soruları cevaplamalıyız:

  • Bu eşya olmadan yaşayabilir miyim?
  • Maddi olarak karşılamaya gücüm var mı?
  • Gerçekten kullanacak mıyım?
  • Ürünü koymak için bir yerim var mı?
  • Ürünle nerede karşılaştım?
  • Bugün kendimi nasıl hissediyorum? (Sakin, stresli, çoşkulu)
  • Ürünü satın almak bana nasıl hissetirecek, bu duygu ne kadar sürecek?

Kakeibo metodunda bu soruları yanıtlarken kağıt kalem kullanıyoruz. Elle yazı yazmak daha gerçekçi ve daha bilinçli kararlar almamızda yardımcı oluyormuş. (1155 Kelime, İngilizce)


Yeditepe İstanbul’u Yeniden İzlemek

Eski TRT’yi ve dizilerini özlüyorum: Şaşıfelek Çıkmazı, Gülşen Abi, Yedi Numara. Mankenlerin değil, tiyatro oyuncularının ekranda yoğun olduğu dönem. Kullanılan kelime dağarcığı geniş. Bende Yeditepe İstanbul’un yeri ayrı. Karakterleri, hikâyesi, müziği. Zaman zaman zihnimde Havva Ana canlanıyor ve dertleşiyoruz. Ali Abi’yi izliyorum uzaktan. Yusuf’un yazdığı satırları dinliyorum. Hazır İstanbul’a kış gelmişken, sokaklarına aşina olduğum mahalleyi tekrar ziyaret etmek istedim. (50’şer dakikalık, 47 Bölüm)


İncelikli fikirlere ve güzide keşiflere sonuna kadar açığız.

Güne başlama şarkısı Aydeniz Avcı’dan,

Arşivde Gezin

1 Yorum

Daha Çok Kadın Yazar Okuyalım Listesi - İncelikler Ocak 11, 2021 - 1:32 am

[…] Nezihe Meriç, öykülerimize kadın bakış açısını, kadının yaşadığı gerçekliği getiren yazarımız, 1950 Kuşağı öykücülerinden. Berrak bir dili, çiçek gibi bir üslubu var. Farklı anlatım biçimleriyle yenilikler icat ediyor. Menekşeli Bilinç’te konu edindiği kadınlar, koşullarının farkında ve mutsuz. Ancak yazgılarını kendileri yazmak için mücadele ediyor, toplumun biçtiği elbiseleri giymiyorlar. […]

Yanıtla

Kirpi'yle düşüncelerini paylaş