İncelikler 21

tarafından Kirpi

Kara Kitap’ın Şehzadesi, Kadrolu Kedi Dewey, La Chute, Dünyanın Sonu Geldi mi?

Şahane Okur,

Günaydın. Kısa bir aradan sonra tekrar merhaba. Bu hafta zarfta bir kitap, bir kedi, bir blog ve bir belgesel yer alıyor. Birkaç güzellik ve öneri:

  • Birinci cemre havaya düştü, 26-27 Şubat’ta ikincisini bekliyoruz.
  • Tolga Karaçelik’in uzun metrajlı dördüncü filmi yolda, Hasan Ali Toptaş’ın Kuşlar Yasına Gider’i sinemaya uyarlanıyor.
  • Sait Faik dinletisi “Şehir Amber Kokacak” 1-2 Mart’ta İş Sanat’ta. #İstanbul
  • 26 Şubat’ta Kıraathane’de Tante Rosa konuşuluyor. #İstanbul
  • Çizgi roman dünyasının iki önemli ismi, Enki Bilal ve Jean “Moebius” Giraud’nun eserleri CerModern’de. #Ankara

Sevgiyle.


Kendi Olmak İsteyen Şehzade

Issız bir adaya, yabancı bir ülkeye giderken yanına alacağın tek Türkçe kitap hangisi olurdu? Ben Kara Kitap diyorum. Orhan Pamuk’un esrarlar ve bilmecelerle, Hüsn-ü Aşk’a referanslarla, Doğu Batı meseleleriyle ördüğü üstkurmaca romanı, eşsiz bir zenginliğe sahip.

Kara Kitap’ta Galip, bir sabah ortadan kaybolan eşi Rüya’yı ve onun üvey abisi Celal Salik’i arar. Kahramanımız İstanbul’un altını üstünü getirirken Celal Salik’in köşe yazılarında soluklanırız. Alengirli ve keyifli, düşündüren metinler. Bu yazıların birinde, tahta çıkma sırasında aniden üçüncülüğe yükselen Şehzade Osman Celâlettin Efendi’den söz edilir. Şehzade hemen kendini okumaya verir ama kitaplardan edindiği düşüncelerin, kendi olmasının önüne geçtiğini anladığında sarsılır:

Bir başkası değil, yalnızca kendim olabilmek için, bütün o kitaplardan, bütün o yazarlardan, bütün o hikâyelerden, bütün o seslerden kurtulmak zorundaydım. Bu on yılımı aldı. (476 Sayfa)


Kütüphanelerin Kadrolu Kedileri ve Dewey

Ne Kitapsız Ne Kedisiz. Pek hoş isim. Antik Mısır’da papirüslerin fareler ve haşarattan korunması görevini kediler üstlenirmiş. O tarihten bugüne kediler, kütüphanelerin ve kitapçıların önemli aktörleri. İngiltere’de kütüphane kedileri için özel bütçe dahi ayrılıyor. Kadro sahibi kediler arasında en meşhuru, Dewey. Yirmi yıla yakın süre Iowa Kütüphanesi’nde çalışan emekçinin birkaç maddelik görev tanımı:

  1. Onunla ilgilenen insanların streslerini azaltmak,
  2. Her sabah saat 9:00’da kapıda dikilip gelenleri selamlamak,
  3. Kütüphaneye getirilen her kutuyu güvenlik ve rahatlık açısından kontrol etmek,
  4. Tüm toplantılarda hazır bulunmak,
  5. Önemli belgelerin üzerine oturmak,
  6. Kütüphanenin tanınırlığını artırmak,
  7. Pahalı mamaları sınıf bilinciyle reddetmek.

Jurnalci Bir Blog: La Chute

Asya Özvural, 2014 yılından beri tuttuğu blogunda yazı ve çizimlerini, yaptığı röportajları yayımlıyor. Jurnal adını verdiği günlüklerde, değerli tespitler ve zorlu sorular var. Asya son jurnalinde, Virginia Woolf’un Kendine Ait Bir Odası’ndan ve 1+1 de olsa bir çatı sahibi olmanın öneminden bahsetmiş. Üreten, hayalleri ve idealleri olan insanların azınlıkta kalmasına da değinen Asya, hoş bir öneride bulunuyor: Hayatımıza ilham katan sevdiklerimize teşekkür e-maili atmak. (496 Kelime)


Bildiğimiz Dünyanın Sonu

Bilim insanlarının çevre felaketleri ile ilgili daha 1970’lerde ortaya koyduğu projeksiyonlar doğru çıktı. Sona yaklaşıyoruz ama hâlâ bir umut var: Bilinçli olmak. İklim değişikliği senaryolarının arasına yalanlar, teyitlenmemiş haberler ve komplo teorileri karışmış durumda. Teyit.org ve Doğu Eroğlu’nun birlikte hazırladığı beş bölümlük belgesel, bu konudaki gerçekleri ve yalanları birbirinden ayırıyor. İlk bölüm yayında (11 Dakika):

Güne başlama şarkısı: Jeanie J

Arşivde Gezin

Kirpi'yle düşüncelerini paylaş