İncelikler 31: Kambur, Met Galası, Rüyada Kirpi ile Konuşmak, Hâlâ Ejderhalardan Korkuyor muyuz?, Kaostan Beslenen Podcast
Şahane Okur,
Günaydın. Bu hafta zarfta bir kitap, bir gala davetiyesi, bir blog, bir yazı ve bir Podcast yer alıyor.
Sağlıcakla.
Evi Yakmak İstemek ve Şule Gürbüz’ün Kamburu
Karantina sabrımızı zorluyor. Öyle ki şimdilerde en evcimenlerimiz bile evini yakıp uzaktan izlemek istiyordur. Bu arzuyu dillendiren, öfkeli bir kambur. Notre-Dame Katedrali’nin Quasimodo’su gibi değil, iyi niyet ve saflıkla yoğrulmamış. Bu kambur her şeyden nefret ediyor. Ancak hakikatleri söylediği için ona kızamıyoruz.
Kambur, Şule Gürbüz’ün on sekiz yaşında yazdığı eşsiz bir ilk roman. Bir günlükten oluşuyor. İncecik fakat tuğla ağırlığında şeylerden söz ediyor:
Sormaktan nefret ederim – kim neyi bilebilir ki? Ne sorarsanız sorun, herkesin hemen kendini anlatmaya başlaması bu yüzdendir. (92 Sayfa)
Met Galası’na Davetlisin
Hollywood’un şıklarının ve rüküşlerinin bir araya geldiği, yeteneksiz ve niteliksiz ünlülerin her yıl şaşalı kıyafetlerle gündem oluşturduğu Met Galası belirsiz bir tarihe ertelendi. Bunu fırsat bilen bir grup Twitter kullanıcısı, galayı çevrim içine taşımaya ve herkese açmaya karar verdi. Gardırobunda bu fırsatı bekleyen çılgın kombinlerinle tam da bugün Met Gala’sına davetlisin. #HFMetGala2020
Rüyada Kirpi ile Konuşmak
Rüyalarında bir farklılık sezdin mi? Daha detaylı, uzun metraj, tuhaf rüyalar görüyor musun? Pandemi sadece fiziksel ve zihinsel olarak etkilemiyor bizi, bilinçaltımıza kadar işledi. Uzmanlara göre bu garip rüyaların iki açıklaması var. Uyku düzenimizin değişmesi, REM döngüsü tamamlanmadan uyanmamızı, bu da rüyayı ayrıntılarıyla hatırlamamızı sağlıyor. Diğer yaklaşım ise kaos ve belirsizlik ortamının yarattığı endişe ve strese dikkat çekiyor. (1179 Kelime, İngilizce)
Bu dönemde görülen rüyaların paylaşıldığı kolektif bir blog var. Büyük balonlar içinde gezdiğimiz, yarasalarla konuştuğumuz, uzaylı işgalin uğradığımız kabuslar. Eğlenceli rüyalar da var. Karantina sonrası dünya genelindeki seks kasedi yarışmasına başvurusu reddedilenler, bir bilgisayar oyununun içine hapsolanlar, çıplak alışverişe gidenler… Blog korkularımızı paylaşmak, ilham perileri yakalamak için bir derya sunuyor fakat İngilizce.
Hâlâ Ejderhalardan Korkuyor muyuz?
Ursula K. Le Guin edebiyattan korkan yetişkinler için bir makale yazmıştı. Bugünlerde de geçerliliğini koruyor. Gündemden sıyrılıp kurmacaya doğru kaçarken, niçin kaçtığımızı, neden yine hayal gücüne sığınmamız gerektiğini hatırlayalım.
Çünkü fantazi elbette hakikidir. Olgulara dayanmaz, ama hakikidir. Çocuklar bilir bunu. Yetişkinler de bilir, zaten çoğu bu yüzden fantaziden korkar. Fantazideki hakikatin, yaşamaya mecbur edildikleri ve kabullendikleri hayatın sahteliğine, kofluğuna, gereksizliğine, sıradanlığına karşı bir meydan okuma, hatta tehdit oluşturduğunu bilirler. Ejderhalardan korkarlar, çünkü özgürlükten korkarlar. (1822 Kelime)
Kaostan Beslenen Podcast: Lö Femine
Üç kadının şen kahkahalar eşliğinde muhabbet ettiği, ciddi meseleleri makaraya aldığı bir Podcast. Karantina döneminde de kayda devam ediyorlar. Ama önceki bölümleri dinlemek, oradaki neşeyi şimdiye taşımak daha da keyifli olacaktır. İlgi çekici konu başlıkları: “Kırılgan Erkeklik: Kırılmamıştır Kırılsa Duramazsın”, “Dating uygulamalarında bir arkadaşa bakıp çıkmak”, “Ghosting: Ne oldu ya foton gitti”.
Khruangbin’in yeni teklisi, kahvaltı hazırlığına eşlik etsin diye, albüm 26 Haziran’da:
3 Yorumlar
[…] Kambur, Şule Gürbüz’ün on sekiz yaşında yazdığı eşsiz bir ilk roman. Bir günlükten oluşuyor. İncecik fakat tuğla ağırlığında şeylerden söz ediyor: […]
[…] altılamasını bitirdim ve Ursula K. Le Guin‘e âşık […]
[…] Yapmak istediğim birçok aktiviteyi korkaklığımdan özgüven eksikliğinden yapamadım. Sevgili Şule Gürbüz’ün dediği gibi belki de evimi yakıp uzaktan seyretmeliyim. Bu yıl okumak istediğim bir […]