Nasıl Rahibe Oldum, Slow-Jogging, Magari, Botanitopya
Şahane Okur,
Günaydın. Bu hafta zarfta bir novella, bir egzersiz biçimi, Mubi’den bir film ve bir Podcast kanalı yer alıyor.
#Öneri
- Kıraathane Kitap Şenliği 12 Eylül’de başlıyor
- İstanbul’da bu ay gezilebilecek sergiler
- BluTV’de izleyebileceğiniz Amerikan bağımsız sinemasından beş filmlik seçki
#Fikir
- Huysuz Virjin’in anısına, Kantonun Serencamı (1743 Kelime)
- Tecavüzün şakasının yapılamayacağını, karikatürünün komik olmayacağını tane tane anlatan bir yazı (661 Kelime)
- Elif Batuman, Zoom’da seyrettiği Oedipus temsili üzerinden 2020 tragedyasını anlatıyor. (7730 Kelime, İng)
#Bellek: 6-7 Eylül
- Samatya’da Gökyüzü Kırmızıydı O Gün (1555 Kelime)
- Demirci Oksiyan Sokağı (583 Kelime)
#Esin
- Barbara Wildenboer’ın kağıt öğütücüden geçirilmiş kitaplarla yaptığı sanat eserleri
- Janaina Mello Landini’nin halatlar ve ipliklerle ördüğü/işlediği tablolar
- Balıkçı ile Karısı masalından uyarlanan büyüleyici bir çizgi kısa film (6 Dakika)
Çocukluk, Küçüklük ve Savunmasızlık: Nasıl Rahibe Oldum
Çocukların dünyasını anlamak zor. O minik ama haylaz bedenlerin neyi, neden yaptıklarını anlamlandırmak güç. Belki biz yetişkinlerinki de öyledir ve tek farkımız kılıf hazırlamayı öğrenmektir.
Hikâyenin küçük kahramanı etrafında olup bitenleri anlamıyor. Kimse bir açıklama da yapmıyor. Çilekli bir dondurma yiyor. İğrenç. Babasına dondurmanın gerçekten iğrenç olduğunu anlatamayacak kadar çekingen. Yalnızlığını, her birine bir çeşit okuma bozukluğu uydurduğu sınıf arkadaşlarını eğiterek dindiriyor. Yalanlar söylüyor sebepsiz. Çarşıda kayboluyor. Ama geldiği yolu geri yürümüyor. İnatçı. Öyle yapması gerektiğini biliyor ama ilerlemeye devam ediyor.
Cinsiyeti her bölüm değişen bir çocuğun gözünde sağlık ve eğitim sistemlerinin sorunları olabildiğince absürt bir şekilde irdeleniyor. Üstelik kitapta rahibenin sözü bile geçmiyor.
Tavşanı Geçmek: Slow-Jogging
Kaplumbağa, tavşanı yarışta nasıl yenmişti? Belki sen de antrenmanlı bir koşucuyu yarışta geçebilirsin. Yarışta olmasa bile yağ yakmada, kasları güçlendirmede öne geçmek mümkün. Japonların keşfettiği bir koşu biçimi: Slow-Jogging. Nefesin kesilmeden, yüzündeki gülümseme kaybolmadan koşuyorsun. Mehter yavaşlığında, yerinde sayarmışcasına. Yürürken daha çabuk ilerlersin. Öyle bir yavaşlık.
Ancak faydaları çok:
- Sıkı bir forma ve daha güçlü kaslara kavuşursun,
- Mitokondri boyutu ve sayısı artar,
- Koşuculardan daha fazla kalori yakılır,
- Kas yorgunluğu nedeniyle oluşan toksinlerin atılması sağlanır.
Bu egzersiz biçimini üzerine araştırma yapan Profesör Hiroaki Tanaka, bizzat kendisi slow-jogging’in faydalarını deneyimlemiş. Elli yaşında 2:38:50 süre ile maraton koşmuş. Slow-Jogging’e haftada üç günlük bir tempoyla, 30-45 dakikalık periyotlarla başlayabilirsin.
Mutsuz Ailelerin Mutsuz Çocukları: Magari
Magari, İtalyanca bir kelime, “keşke” demek. Ama hüzünle değil, umutla. Uzun yıllar önce boşanmış anne babasını birleştirmeyi hayal eden Alma’nın dilinde daha da somutlaşıyor bu ümit. Magari. Keşke Alma’nın anne babası yeniden evlense, köpekleri ölmese, küçük abisi iyi olsa.
2019 yapımı Magari, Ginevra Elkann’ın ilk filmi. Üç çocuk, Christmas’ı geçirmeye sorumsuz babalarının yanına gidiyor. Küçüklerin her şeyi ile en büyük kardeş, Seb ilgilenmek zorunda çünkü babaları film yazıyor ve rahatsız edilmekten hoşlanmıyor. Ortanca Jean’ın kullanması gereken bir sürü ilaç ve onu dikkatsizliğe davet eden aksiyon filmleri var. Küçüğün aklı fikri annesi ile babasını yeniden evlendirmekte.
İtalya’da bir sahil kasabasında zevkle döşenmiş bir yazlık ev. Denizin dalgaları, ilk heyecanlar, hayal kırıklıkları, yarım yamalak yüzleşmeler içinde parçalanmış bir aile. Beraber eğleniyorlar. Birbirlerini güldürüyor ve kırıyorlar. Her şey olabildiğince gerçek ve yalın. (101 Dakika)
Bitkiler Aleminde Bir Gezinti: Botanitopya
Botanitopya, Benan Kapucu’nun Açık Radyo’da hazırlayıp sunduğu bir radyo programı. Reklamlardan arındırılmış bölümler, Podcast olarak listeleniyor. Kapucu ile birlikte botanik sanatına bir girizgâh yapıyor, çeşitli ülkelerin flora ve faunasında birlikte geziniyoruz. Yaşar Kemal’den, Cizvit rahiplerinden, Monet’nin çiçeklerinden bahis açılıyor. Şekerkamışı ve devedikeni gibi sıradan bitkilerin sıradışı yaşam öyküsü anlatılıyor. Botanitopya‘nın son bölümünde bir seyahatnameden söz ediliyor. (20 Dakika)
Güne başlama şarkısı: Mine Hender