Mutluluk Kaç Dakika Sürer?

tarafından Kirpi

Şahane Okur,

Günaydın. 

Bu hafta zarfta bir roman, bir top model, bir site, bir Podcast ve bir YouTube kanalı yer alıyor. 

#Öneri

  • New York merkezli PopSpots, meşhur albümlerin kapak fotoğraflarını, onların çekildiği sokakları adımlıyor
  • 17. Akbank Kısa Film Festivali başvuruları bekliyor
  • Klavyede dakikada kaç kelime yazabiliyorsun? Klasik romanları yeniden yazarak hızını artır: Typelit

#Kelime

  • Hikikomori, Japonca, “hapsedilmiş olma”, orta yaşlı olup da işsizlik nedeniyle ebeveynleriyle yaşayan bireyleri adlandırmak için kullanılıyor (635 Kelime

#Fikir

  • 1980-1998 arasında yayımlanan eşcinsel karikatür dergisi Gay Comix‘in hikâyesi (2157 Kelime, İng)
  • Marvel’ın İzmirli süper kahramanı, Walther “Shaer” Feyzioğlu (385 Kelime)
  • Pandemide filmler nasıl çekiliyor (1086 Kelime)

#Fragman

  • Pedro Almodóvar’ın, Tilda Swinton’lı kısası, The Human Voice
  • David Fincher’dan beş yıl aradan sonra ilk uzun metraj Mank
  • The Secret of KellsSong of the Sea gibi yapımların yaratıcısı Cartoon Saloon’un yeni animasyonuWolfwalkers

#Esin

  • Michelle Parascandolo’nun kumaşlardan telefon kılıflarına, telefon kılıflarından ayakkabı bağcıklarına uzanan çiçekli desenleri

İçine Girdiği Kabın Şeklini Alan, Hüzün

Bizim Büyük Çaresizliğimiz’de çok yalın bir cümle vardır: “Kederden kederiyorum.” Kederin bir rengi varmış da ona bürünüyormuşuz gibi. Melâl bir kuyuymuş da içinde boğuluyormuşuz sanki. Hüznün bir rengi yok, içine girdiği kabın şeklini alıyor. Bu yüzden onu gazlara benzetiyor Gospodinov. 

Anlatıcı, babasının, dedesinin ya da herhangi birinin anılarına sızabiliyor. Onların geçmiş zaman acılarını, o hatıraların birincil öznesi olarak yaşıyor. Mesela dedesinin girmedim diye yalan söylediği çadıra giriyor panayırda, korkudan dili tutuluyor. Labirentteki Minotor oluyor, katiline yardım ettiği için güceniyor ablasına. Kitap bitinceye değin hep birlikte kederden kederiyoruz. 

“Bir seferinde mutlu olduğumu hatırlıyorum. Yaklaşık altı dakika sürdü. Bu mutluluğun nedenini bulamıyorum, bu da onun hakiki olduğunun gerçek kanıtı. Bunun dışındaki tüm mutluluklar şartlı reflekstir, Pavlov’un köpeklerindeki gibi.” (195 Sayfa)

Rönesans’ta Bir Top Model: Simonetta

simonetta vespucci-ronesans-boticelli

Kimi zaman güzellikleri kimi zaman da sansasyonel hayatlarıyla gazeteleri, sosyal medyayı, dedikodu masalarını meşgul eden mankenler… Rönesans gündemini meşgul eden top model ise La Bella lakaplı Simonetta Vespucci’ydi. Büyüleyici bir güzelliği vardı. Öyle ki bu güzelliğiyle pek çok Rönesans sanatçısına ilham oldu, onları kendine âşık etti. 

Sosyetenin ve soylu erkeklerin gözü hep onun üzerindeydi. Sandro Botticelli ve Piero di Cosimo gibi önemli ressamlar tarafından keşfedildi. Medici kardeşlerden Giuliano, bir La Giostra’ya (atlı düello turnuvasına) Botticelli tarafından resmedilmiş bir sancak ile giriş yaptı. Sancağın üzerine Simonetta’nın yüzü işlenmişti. Turnuvayı Giuliano kazandı. Simonetta, Güzellik Kraliçesi ilan edildi.

Ne yazık ki,Simonetta’nın muhteşem hayatı yirmi iki yaşında sona erdi. Güzelliği de bir efsane haline geldi: Cazibenin ve erdemin simgesi. Simonetta’nın hikâyesinde en heyecan verici başlık: Venüs’ün Doğuşu. Botticelli, eseri Simonetta’nın ölümünden dokuz yıl sonra bitirdi. Resimdeki Venüs, Simonetta’ya benzetilse de bazı sanat tarihçileri bunun “romantik bir saçmalık” olduğunu söylüyor. (448 Kelime

Vogue ve Condé Nast işbirliğinde hazırlanan yeni Podcast serisi de mankenliğin zirveye ulaştığı 90’lara gidiyor, moda tarihinin dönüm noktasını işliyor: The Rise of the Supermodel. (27 Dakika, İng)


Entelektüel Birikimin Telaffuz Problemlerine Çare: Forvo

bulten-forvo-friends-telaffuz-Louise Glück

Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu: Louise Glück*. Yine bahisler açılmış, en düşük oran Maryse Condé, en yüksek oran Richard Osman için belirlenmişti. Listedeki pek çok yazara/şaire aşinayız, peki herhangi bir sohbet sırasında adlarını doğru telaffuz edebilecek miyiz? Mesela: Ngugi Wa Thiong’o, Karl Ove Knausgård. Man Booker’ın bu seneki sahibi kim? “Marika Lukaj Raynafeld”. Oscar’da en iyi yönetmen? “Bon Jun Ho”. “Byörfk”ün en sevdiğin parçası?

İlgi alanlarımıza göre adlarını bir çırpıda söyleyip konuşmamıza devam etmek istediğimiz kişilerin yer aldığı listeler kabarık. Hem bu listeler hem de öğrenmekte olduğumuz diller için doğru telaffuzları listeleyen site: Forvo. Üstelik henüz mevcut olmayan kelimeleri ya da özel isimleri ekleyerek talep oluşturabiliyorsunuz. 

*Forvo’da “telaffuz bekleyenler”de yer alıyor ancak okunuşu, “Luiz Gülik”, ü sessiz. 


Yazarların Kütüphaneleri

ercan kesal-incelikler-haftalik bulten

YouTube’un popüler ve niteliksiz trend listelerinin arkasında yayın hayatını üç sene önce tamamlamış, değerli bir kanal: BookSerfAslında İngilizce kitapların ödünç alınıp okunması için düşünülmüş bir girişim. Sonrasında Yazarlar ve Kütüphaneleri başlıklı bir projeye imza atılmış. İlber Ortaylı, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Ayşe Kulin, Peli Batu gibi isimlerin kütüphanelerini ziyaret etmiş, kitapları üstüne kısa sohbetler yapmışlar. Favori: Nasipse Adayız filmiyle ödülleri toplayan Ercan Kesal. (15 Dakika)

Yazarların kendi kitaplıklarıyla kurduğu ilişkileri, okuma serüvenlerini kurcalamaya devam etmek istiyorsan eğer, bibloyofilleri ağırlamaya devam eden bir blog: Merkezgar. Son söyleşi, Murat Gülsoy’la. (1022 Kelime)

Güne başlama şarkısı:

~ Epigraftaki Glück dizesinin çevrisi Nuray Önoğlu
~ BookSerf’i öneren, Kirpilerden Seren

Arşivde Gezin

2 Yorumlar

Kuşlar Kadar Özgür - İncelikler Kasım 16, 2020 - 1:06 am

[…] Dün Ilısu Barajı’nda on binlerce balık hayatını kaybetti. Gospodinov’un Hüznün Fiziği‘nde dediği gibi, “Biz, hayvanlar için cehennemiz, hayvanların kıyamet […]

Yanıtla
Sıradan Zaferler 2020 - İncelikler Ocak 10, 2021 - 11:21 pm

[…] öğrendim, yeni tarifler de denedim. Çok sevdiğim üç mektup/e-mektup arkadaşım oldu. Georgi Gospodinov, Selçuk Baran ve Faruk Duman bu yıl en çok “iyi ki” dediğim yazarlar oldu. Biraz […]

Yanıtla

Kirpi'yle düşüncelerini paylaş