Toplumsal Fayda Odaklı Alışveriş: Sevdiklerinize Hediye Alabileceğiniz 30 Sosyal Girişim
Raflarda ve e-ticaret sitelerinde gördüğümüz ürünlerin bazıları diğerlerinden ayrılarak, toplumsal sorunlara karşı sorumluluk üstleniyor. Bu bilinçli üretimin ardında, yoksullukla mücadeleden istihdama, adil üretimden iklim değişikliğine, toplumsal cinsiyet eşitliğinden demokratik eğitime, zorlu problemlere çözüm geliştiren sosyal işletmeler var. Ana amacı sosyal/çevresel etki yaratmak olan sosyal girişimler, bizi ürün ve hizmetlerimizi nereden satın alacağımızı ve satın alma kararlarımızın sosyal etkisini düşünmeye teşvik ediyor.
Satın almamanın da bir tercih olduğunu bilerek, hatırlayarak ve hatırlatarak yeni yılda sevdiklerine hediye almak isteyenleri toplumsal fayda odaklı alışverişe yönlendirmek için bir rehber derledim.
Bu rehberde yer alan sosyal girişimler ürünleriyle;
- Sosyal yenilik yaratıyor: Bego Jeans, Ottan, Mumo.
- Sosyal hayata katılım sağlıyor ve dezavantajlı grupları ekonomik olarak güçlendiriyor: Joon, Nahıl, Harmoni Kadın Kooperatifi, Mana, Giyi, İyimser Abla.
- Eğitimi, oyunu demokratikleştiriyor ya da daha iyi eğitim olanakları için çözümler geliştiriyor: Önemsiyoruz, Toyi, Tospaa, Anlatan Eller, Arkerobox, Tolkido, Öğrenme Tasarımları, Başka Bir Okul Mümkün, Bilim Kutusu.
- Yaşadığımız kentler ve evlerimiz için ekolojik çözümler geliştiriyor: Composeit, Kokopelli Şehirde, Buğday Derneği.
- Tüketicileri adil ve ekolojik üretim ağlarıyla buluşturuyor: Good4Trust, Açık Gıda Ağı.
Bir sosyal girişimden satın almayı tercih ettiğinizde kaynağınızı toplumsal problemlere çözüm arayan bir işletmeye yatırmayı seçiyorsunuz. Otuz sosyal girişimin yer aldığı liste;
1. Sanatı ve Zanaatı Destekleyen Sosyal Girişim: Joon
Seçim kaynakları sınırlı olan üretici grupları için bir kapasite geliştirme platformu. Temel üretim becerisine sahip; kadın, engelli, göçmen vb. bireylerin ve grupların topluma, sosyal ve ekonomik hayata katılmaları hedefleniyor. Anadolu’nun Renkleri, Sesini Çıkar, Bilgelik Sözleri ve Kol Kola gibi özel koleksiyonlar hazırlayan Joon’un ürünlerini incelemek için sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
2. Buzdolabı Poşetlerine Alternatif: Mumo
Mevsim güze dönünce annelerin vazgeçilmezi olsa da çevremiz için vazgeçmemiz gerekiyor: Buzdolabı poşetleri. Mumo, doğal içerikli bir saklama kumaşı. Günlük hayatta kullandığımız buzdolabı poşeti ve streç film gibi tek kullanımlık plastiklere alternatif olarak ortaya çıkmış. Her evin olmazsa olmazı.
3. Çocukların Psikososyal İyiliğini Gözeten Girişim: Önemsiyoruz
Risk altındaki çocukların ve çevresindeki yetişkinlerin; toplumsal, kültürel ve ekonomik alanda nitelikli ve sürdürülebilir gelişimlerini sağlamak, psikolojilerini ve sosyal yaşamlarını desteklemek için çalışıyor. Yeni yılda hediye etmeye çok uygun defter, takvim ve kitap ayraçlarına göz atabilirsiniz.
4. Her Şeyi Oyuncaklaştıran Oyuncak: Toyi
Çocukların etraflarındaki her şeyi eşsiz oyuncaklara dönüştürmelerini sağlayan, sınırsız, yönergesiz bir yaratıcı oyun kiti. Yılbaşına özel Toyilerde 1 al 1 bağışla kampanyası var.
5. Temiz Doğa Hareketi: Bego
Bego, temiz yarınlar için çevreye-doğaya-insana-hayata saygılı, sağlıklı, uzun ömürlü ve geri dönüşümlü kotlar tasarlıyor. Farklar neler: Daha az atık oluşumu, daha az su kullanımı, mesleki rahatsızlıkların (kot taşlamadan kaynaklanan) önüne geçilmesi, çalışanların emeğinin karşılığını alabilmesi.
6. Çocuklukta Duygusal İhmale Dikkat Çeken Girişim: Phoca Goods
0-6 yaş çocuk tekstil markası olan Phoca, kârını Geleceğe Dokunan Anneler projesiyle çocuklukta duygusal ihmal konusunda farkındalık yaratmak için kullanıyor. Tasarımdan üretime tüm süreç etik kurallar çerçevesinde yürütülüyor. “İyiden iyiye mutluluk”u herkese yaymak için Phoca Goods.
7. Kendi Mantarınızı Yetiştirin: İyi Ekim
İyi Ekim sosyal girişimi, sağlıklı, katkısız ve doğal gıdaların, şehir hayatında daha erişilebilir ve üretilebilir olmasını sağlamak için çalışıyor. Doğal mantar kitleri mantar yemenin çok ötesinde bir deneyim sunuyor: Evinizde kendiniz yetiştiriyor, kendiniz topluyorsunuz.
8. Evsel Atıklarını Dönüştür: Composeit
Composeit, evsel atık dönüşümüyle evlerde kendi toprağını ve gıdanı üretmeni sağlıyor. Neden kompost yapmalıyız: Çünkü büyük şehirlerde günde kişi başı yaklaşık 1,3 kg çöp üretiliyor ve bu çöpün yaklaşık yüzde ellisini geri dönüştürülebilir doğal atıklar oluşturuyor.
9. beyond.istanbul
Mekanda Adalet Derneği’nin, mekanda adalet ve umut mekanları ile alakalı içerikleri üretip paylaştığı online yayını: beyond.istanbul. Yayınların bazılarının PDF dokümanlarına ücretsiz erişmek mümkün. Basılı kaynakları da edinebilir, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.
10. Nahıl
Türkiye’nin dört bir yanından kadınlar ve kadın kooperatifleri tarafından üretilen ürünlerin satışını yapan bir platform. Aksesuar, ev dekorasyonu, gıda gibi geniş yelpazedeki kategoriler arasından alışveriş yapabilirsiniz.
11. Kutu Oyunuyla Kod Yazmayı Öğrenmek: Tospaa
Çocuklar için tasarlanmış bir kodlama oyunu. Kodlama eğitimine erken yaşta giriş. Üstelik oynamak için bir ekranın aracılığına ihtiyacımız yok. Kutu oyunlarının en zekicesi.
12. Keçiboynuzundan Organik Bebek Maması: Gekoo
Gekoo zararlı kimyasallardan uzak, şekersiz bisküviler ve atıştırmalıklar üretiyor. Artılar: Organik, sıfır karbon izi, kadın emeği, adil ve yerli üretim. Üstelik yılbaşına özel 1 sana 1 sağlık çalışanına kampanyalarıyla, satın aldığınız paketin aynısı bir sağlık çalışanına iletiliyor.
13. Adil ve Estetik Üretim: Mana
Mana evler ve kadınlar için, adil ticaret ilkelerinden ödün vermeden, sürdürülebilir üretim sağlayan bir sosyal girişim. Giyim, aksesuar ve ev ürünlerini inceleyebilirsiniz.
14. Çocuklar için Kazı Seti: Arkerobox
Çocukların, dünya kültürel mirasına olan farkındalıklarını geliştirmeyi amaçlıyor. Yenilikçi eğitim metodlarıyla, genç nesillerin öğrenmelerini sağlayan arkeolojik kazı seti. Elbette yetişkinlerin de ilgisini çekecektir.
15. Sosyal Girişimler için Pazar Yeri: Açık Gıda Ağı
Gıda üreticilerinin, dağıtıcılarının ve tüketicilerin bir araya gelerek aracısız gıda alışverişi yapmalarına olanak sunan bir sosyal gıda platformu.
16. Sağırların Kendi Hikâyelerini Yaratmaları için: Anlatan Eller
Türk İşaret Dili desteği ile sağır topluma eğitim veren sosyal girişim. Dilerseniz bağış yaparak sevdiklerinize sertifika iletebilir, dilerseniz de kupa, çanta gibi ürünlerini satın alabilirsiniz.
17. Sosyal Girişimler için Çarşı: Good4Trust
Listenin diğer maddelerinde de satış yeri olarak rastladığımız Good4Trust ekolojik ve sosyal açıdan adil üreticileri destekleyen ve satış alanı sunan bir pazar yeri. Bu listeden daha fazla üreticiye erişmek isteyenler Good4Trust‘ın çarşısına bakabilir.
18. Birlikte Üretmek için: Harmoni
Harmoni, kadınların kendileri ve çocukları için güçlü bir gelecek inşa edebilmeleri amacıyla bir araya gelmiş. Sosyo-ekonomik gelişme ve büyüme sağlama arayışı içinde olan kadınlardan oluşuyor. Kooperatifin faaliyetleri, profesyonel veya amatör olmasına bakılmaksızın ya da dil, din, ırk ayrımı yapılmaksızın her kadının katkısına açık. Adı üstünde bir kooperatif, güzel bir uyumla ortaya çıkan duyarlı ürünler.
19. Organik Atıkları Mobilyaya Dönüştüren Sosyal Girişim
Ottan Studio‘da stüdyoda meyve-sebze kabukları çöpe gitmiyor, dökülen yaprakları belediye işçileri süpürmüyor. Organik atıklardan sürdürülebilir üretim yöntemleriyle estetik ve kaliteli ürünler tasarlanıyor, geliştiriliyor ve üretiliyor.
20. Geleceğin Bilim İnsanları için: Bilim Kutusu
Bu sosyal girişim geleceğin astronotları, kimyagerleri, mühendislerinin araştırma, deney yapma potansiyellerini desteklemek için deney kutuları geliştiriyor.
21. Kokopelli Şehirde Ekolojik Bir Yaşam Sürüyor
İki kadın tarafından kurulan sosyal girişim, kent bostanlarıyla kendi gıdamızı yetiştirip iklim krizi için somut adımlar atmamızı sağlamak için çalışıyor. Atölyeler ve sohbetler düzenliyor. Tasarım destekleri veriyor. Kokopelli’nin bokaşhi kompost setleri ve atıksız mutfak setlerini inceleyebilirsiniz.
22. Kârını Destek Olmak için Kullanan Sosyal Girişim: Destekar
Destekar, Hayata Destek Derneği’nin oluşturduğu sosyal tasarım pazarıyla herkesi daha adil ve eşit bir dünyaya katkı vermeye çağırıyor. Bu tasarım pazarında kadın ve erkek giyim ürünleri, aksesuarlar, ev ve kırtasiye ürünleri mevcut.
23. Kadınlardan İlhamla: Puduhepa ve Kız Kardeşleri
“Kız çocuklarının, Anadolu topraklarından çıkmış kadınların başarı hikayelerinden ilham alarak, güçlerinin farkına vararak, kendilerine güvenerek büyümeleri için” oyuncak setleri üretiyor.
24. Kadın Kooperatiflerini Destekleyelim: İyimser Abla
İyimser Abla, hem kadın kooperatifleri ve kurumsal şirketler arasında köprü oluyor hem de bireysel satışlar yapıyor. Anadolu’nun farklı illerindeki kadın kooperatiflerinin ürettiği reçel, erişte, tarhana, pekmez, lavanta kesesi, file çanta gibi ürünlerden oluşan paketleri özel gün hediyesi (kadınlar günü, yılbaşı, bayram vs.) olarak satışa sunuyor.
25. Kadın Emeğine Sahip Çıkmak: KEDV
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, yoksulluk ve eşitsizliklerin var olmadığı güçlü bir toplum oluşturmaya katkıda bulunmak amacını güdüyor. Kadınların yaşamlarını iyileştirme çabalarına destek olmak ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek için çalışıyor. 2021 yılı takvimlerini ve diğer çalışmalarını inceleyebilirsiniz. Yukarıda yer alan Nahıl da bir KEDV işletmesi.
26. Başka Bir Okul Mümkün Derneği
2010 yılında çocukların potansiyellerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine olanak sağlanması; okul, sınıf ve tüm eğitim mekanlarının çocuğun yüksek yararı ve ekolojik duyarlılık çerçevesinde düzenlenmesi gerektiğini savunan bir grup aile tarafından kuruldu. Duygu ihtiyaç kartları, ekoloji takvimi el kitabı ve daha fazlasına göz atabilirsiniz.
27. Tohumlar için Sosyal Girişim: Buğday Derneği
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin dükkanında yerel tohum tişörtleri, kitapları ve rehberleri gibi farklı yaş gruplarına hediye edilebilecek seçenekler var.
28. Akıllı Oyun Arkadaşı: Tolkido
0-6 yaş arasındaki çocukların dil ve konuşma becerilerini geliştiren sesle etkileşimli bir eğitici oyun sistemi. Her çocuğun dil ve gelişim seviyesine göre farklı oyun setleri öneren yapay zekalı bir ebeveyn uygulamasıyla kullanılıyor. Ürünlerini inceleyebilir, fikir edinebilirsiniz.
29. Öğrenmeyi Eğlenceli Hale Getiren Tasarımlar
“Öğrenmek eğlencelidir’’ mottosuyla yola çıkan bu girişim, çocuk, genç, yetişkin, herkesin oynama ve keyifle öğrenme hakkını savunuyor. Öğrenme Tasarımları, öğrenmeyi kolay ve keyifli hale getiren oyunlar düşünüyor, yenilikçi öğrenme programları tasarlıyor. Tasarladıkları oyunları inceleyebilir, 100 oyun 100 okul kampanyalarına destek olabilirsiniz.
30. Kadın Enerjisiyle Yola Çıkan Sosyal Girişim: Giyi
El emeğine değer veren sosyal girişim Giyi, %100 pamuk nakış ipliğinden oluşan ve iğne ardı tekniği ile işlenen sürdürülebilir, zamansız giyim ürünleri üretiyor.
Merve Kavas (Nam-ı Diğer: Kirpilerin Merve’si)
1 Yorum
[…] tercih ettiğinde, toplumsal problemlere çözüm arayan bir işletmeyi desteklemiş oluyorsun. (1335 Kelime) ~ Derleyen ve Yazan: Kirpilerden […]