En Uzun Gecenin Sabahı

tarafından Kirpi

Kayıp Şey, Hedeflerden Kurtulmak, 30 Sosyal Girişim, Schitt’s Creek

“Sanat her şeyi telafi eder.”

Şahane Okur,

Günaydın. 

Geçtiğimiz yıl, Manu Larcenet’in o çok sevilen çizgi romanı Sıradan Zaferler‘den esinle, okurlarımızın hayatındaki sıradan mutlulukların, küçük başarıların soruşturmasını yapmış, mütevazı sevinçlere ortak olmak istemiştik.

2020 kolay bir yıl değildi. Tam da bu nedenle küçük mutluluklarımızı paylaşmayı daha değerli görüyoruz. Önceki yılın yanıtları burada. Yeni yıl için seni bekliyoruz: 

Bu hafta zarfta bir çocuk kitabı, bir yazı, yeni yıl hediye rehberi ve bir dizi yer alıyor.

#Öneri

#Derinlik

  • Sanatçıyla eseri ayıracak mıyız? Radikal olduğu kadar makul bir bakış açısı (2614 Kelime)
  • Doğayı iyileştirebilecek, eski günlerine döndürebilecek miyiz? (6200 Kelime, İng)

#Güzellik


Kaybolmuş Hissedenler için Bir Çizgi Roman: Kayıp Şey

Senin de ne olduğunu bilmediğin bir yitiği aradığın oldu mu? Bir şey eksiktir, belki kayıptır, belki her şey tamamdır da biz kaybolmuşuzdur. Yaşadığımız şehirlere ait hissetmediğimiz, kurduğumuz ilişkilerin sahici bir yanı olmadığını fark ettiğimiz anlar var. Hepimiz aşinayız. 

Shaun Tan yetişkinlerin kafa yorduğu sorulara çocukların dünyasından yanıt veriyor. Kayıp olan bir şey var. Onu bir çocuk fark ediyor çünkü bizlerin kendimizden başkasını görme yetimiz zayıf, kafamız yarınla meşgul.

Kısa film uyarlamasıyla Oscar kazanan Kayıp Şey, kaybolmanın kötü bir şey olmadığını söylüyor ve etrafımızda olan biteni anlamamız için gözlerimizi açmamızı öğütlüyor: 

“Bayağı tuhaf bir şeymiş. Belki de birine ait değildir. Belki de bir yerden gelmiyordur. Bazı şeyler böyledir işte…” Söylediğinin etkisini artırmak için bir an durdu, “yalnızca kayıptırlar.” (32 Sayfa)

*Kayıp Şey hem küçüklere hem büyüklere güzel bir yeni yıl hediyesi olabilir. Tudem’de de %30 indirim var şu sıra


Hedeflerden Kurtulmak

Ortaokulda ya da lisede öğretmenlerden duymuşsundur: Kazanmak istediğin okulun fotoğraflarını çalışma masana as, kendine günlük şu kadar soru çözme hedefi koy, şu kadar konu bitir. American Dream de böyle bir şey değil midir? Büyük hedeflerin, gösterişli hayallerin olsun, bir gün mutlaka başaracak ve sana filmlerde pazarlayıp durduğumuz o yaşam biçimine kavuşacaksın ^.^ (Bilmeyenler için, çokbilmiş kirpiler böyle güler)

Jamer Clear da hedef belirleyip bu uğurda kendini paralamanın yararsızlığını keşfetmiş, bunun yerine alışkanlık kazanmak üzerine bir kişisel gelişim kitabı yazmış: Atomic Habits. Onun kitabı da çeşitli formüller, sihirli (?) kısayollar öneriyor. Belki faydasını gören olacaktır ama hedeflerle ilgili yaptığı tespitler daha önemli: 

  1. Problem: Aynı hedefe sahip iki azimli insandan yalnızca kazanana odaklanıyoruz. Bütün olimpiyat yarışçıları altın madalyayı kazanmak ister. 
  2. Problem: Bir hedefi gerçekleştirmek anlık bir kazanım sağlar. Odayı o hale getiren alışkanlıkları değiştirmediğin sürece odan temizledikten sonra yine dağılacaktır. 
  3. Problem: Hedefler mutluluğu sınırlandırır. O üniversiteyi kazanana kadar mutlu olmayacağım, bu işi ya alacağım ya da büyük bir hayal kırıklığına uğrayacağım. 
  4. Problem: Diyelim ki o hedefi gerçekleştirdiniz, şimdi bir yaşamı hevesle sürdürmek için ne kaldı geriye? (1172 Kelime, İng)

Yılbaşı Hediyenizi Sosyal Girişimlerden Alın

sosyal girisim-destek-incelikler-bulten-hediye

Satın almamanın da bir tercih olduğunu bilerek, hatırlayarak ve hatırlatarak yeni yılda sevdiklerine hediye almak isteyenleri toplumsal fayda odaklı alışverişe yönlendirmek için bir rehber. Listede yer alan sosyal girişimler, bizi ürün ve hizmetlerimizi nereden satın alacağımızı ve satın alma kararlarımızın sosyal etkisini düşünmeye teşvik ediyor. 

Ana amacı sosyal/çevresel etki yaratmak olan bu sosyal işletmeler, yoksulluk, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, iklim değişikliği, kadın istihdamının düşüklüğü gibi toplumsal sorunlara karşı sorumluluk üstleniyor. Bu rehberde yer alan sosyal girişimler üretimleriyle;

  1. Sosyal yenilik yaratıyor: Bego Jeans, Ottan, Mumo.
  2. Sosyal hayata katılım sağlıyor ve dezavantajlı grupları ekonomik olarak güçlendiriyor: Joon, Nahıl, Harmoni Kadın Kooperatifi, Mana, Giyi, İyimser Abla.
  3. Eğitimi, oyunu demokratikleştiriyor ya da daha iyi eğitim olanakları için çözümler geliştiriyor: Önemsiyoruz, Toyi, Tospaa, Anlatan Eller, Arkerobox, Tolkido, Öğrenme Tasarımları, Başka Bir Okul Mümkün, Bilim Kutusu.
  4. Yaşadığımız kentler ve evlerimiz için ekolojik çözümler geliştiriyor: Composeit, Kokopelli Şehirde, Buğday Derneği.
  5. Tüketicileri adil ve ekolojik üretim ağlarıyla buluşturuyor: Good4Trust, Açık Gıda Ağı.

Hediyeni bir sosyal girişimden satın almayı tercih ettiğinde, toplumsal problemlere çözüm arayan bir işletmeyi desteklemiş oluyorsun. (1335 Kelime) ~ Derleyen ve Yazan: Kirpilerden Merve


Fakirleşen Zenginlerin Hikâyesi: Schitt’s Creek

schitt's creek-dizi-incelikler-bülten

Zengin olduğu kadar şımarık bir aile. Şirket iflas edince dımdızlak ortada kalıyor ve isminden dolayı esprisine satın aldıkları kasabaya taşınıyorlar: Schitt’s Creek. Rose’lar bir garip. Anne baba yoksulluk nedir biliyorsa da unutmuş, çocukları David ve Alexis ise varlığın içine doğmuş. Lükslerinden vazgeçemiyorlar. Ama en az yeni sakinleri kadar kasabanın yerlisi de tuhaf. 

Kanada yapımı dizi, şimdiye kadar 9 Emmy kazanmış. Bir komedi dizisi olarak seyirciyi kahkaha tufanına sürüklemiyor ama resmettiği ironilerle sürekli gülümsetiyor. Kendi ritmiyle ilerleyen, oyuncuların karakterlerini mimiklere kadar yaşattığı bir seyir keyfi. Eve kapanma günlerini renklendirebilir. (6 Sezon, 80 Bölüm)

Güne başlama şarkısı:

Arşivde Gezin

Kirpi'yle düşüncelerini paylaş