Güz Gelmeden, Bizim Hikâyemiz, Layla, Malcolm & Marie
Şahane Okur,
Günaydın.
Bu hafta zarfta bir roman, bir şarkı, kadınların sözlü tarihi ve bir film yer alıyor.
#Müjde
- Reha Erdem’in yeni filmi 13 Mart’ta
- İki özgün kalem ve yetenekli oyuncu, Phoebe Waller-Bridge ve Dan Glover ortak bir işle geliyor, Mr. and Mrs. Smith dizisi 2022’de
- Netflix meşhur çocuk çizgi roman serisi Redwall‘u uyarlıyor
#Renk
- Gürcü sofra adabı, şarap kırmızısı (1361 Kelime)
- Yapılmayacak bir filmin öyküsü, bozkır sarısı (2130 Kelime)
- Annie Ernaux efsanevi Seneler‘i nasıl yazdığını anlatıyor, sepya (3305 Kelime)
- Bernhard okumak, bireysel özgürlüğe, yüksek sanata ve estetiğe taraf olmaktır, öfke karası (1726 Kelime)
#Seyirlik
- İş Sanat sahnelenecek oyunların provalarını yayımlıyor, Semaver Kumpanya’nın Cimri okumaları (122 Dakika)
- İki kanka Cem Davran ve Hakan Gerçek, sahne anılarını anlatıyor, Müşfik Kenter’i selamlıyor (62 Dakika)
- Dijital Sahne’nin son bölümünde Merve Dizdar ve Ceren Moray, 12. Gece’den bir bölümü canlandırıyor(22 Dakika)
Küçük İnsanların Yalnızlıkları: Güz Gelmeden
Bu sene daha çok kadın yazar okuduğumuz bir yıl olsun diyerek, keşiflerimizi sürdürüyoruz. Gündemin umutsuzluğa ve kutuplaşmaya sürükleyen karmaşası içinde Selçuk Baran’ın herkese şefkatle dokunan kalemine sığınmak iyi gelebilir.
Yazarın çekmecesinde bulunan, vefatından sonra yayımlanan romanı Güz Gelmeden, Karadeniz’e yakın bir sahil kasabasında geçiyor. Yeşilçay, büyük kavgaların yalnızca gölgesinin eriştiği küçük bir yer, küçük insanlar yaşıyor. Belki tam da bu yüzden her şeyin anlamsızlığını fark etmek, hayatı dilediğince yaşamanın önemini kavramak için ideal.
Bağlı olduğu Komünist örgütün bombalı eyleminden kıl payı kurtulmuş Erol, babadan zengin ailesinin yanına dönüyor. Erol gibi gençlerin davalarını üstlenen, hayatını partisine adamış ama artık yorulmuş Avukat Bey dinginlik arıyor. Ülkücülere silah taşıyan Yusuf bir müddet gizlenmek zorunda. Kutsal kavgalarından sıyrılıp bu kasabaya karışıyorlar, sıradan insanların hayatlarına, dostluklarına, sevdalarına.
Selçuk Baran’ın dikensiz bir dili var, akıyor satırlar. Farklı karakterlerin ağzından farklı hikâyeler anlatıyor. Aşkı çayırların çimenlerin arasına seriyor, dostluğu denizin dalgasında yarıştırıyor. Gözlemleri kuvvetli ve anlayışlı:
“Aşk güçsüzdü, çünkü insanın yalnızlığına çare değildi. Sevdiğiniz kadınla hayatı bölüștüğünüzü sanırsınız ama gelişmenize engel olamazsınız; o da kendi gelişmesine. Bu gelişme sizi iki yabancı yapar sonra. Çünkü gelişme öyle yavaş olur ki, birbirinizin gelişme süreçlerine katılmak aklınıza gelmez.” (242 Sayfa)
Kendini Var Etmeye Çalışmak: Bizim Hikâyemiz
Güz Gelmeden‘in bıraktığı yerden devam ediyoruz. Küçük sıradan insanların hayatında neler olur? Spot ışıkların patlamadığı, binlerce insanın likeları ile izlemediği, mücadeleleri göz önünde olmayan kadınların yaşamları nasıldı, şimdi nasıl?
Farklı alanlarda uzmanlaşmış, araştırmacı, aktivist ve gazeteci feministlerin bir araya gelerek oluşturduğu, Bizim Hikâyemiz platformu, kadınların kolektif belleğine katkı sunmak amacıyla yola çıkmış. Kadınların yaşam öykülerini onların ağzından dinliyor, sözlü tarih aktarımı yapıyorlar. Her hikâye bir dayanışma, birbirinde direniş gücü bulmak demek.
Herkesin hikâyesi, yetişme şartları, eğitimi, çevresi biricik ama dertler benzer, dertler ortak:
- Neredeyse bütün kadınların yaptığı şeylerden bir tanesi: Kendimizi var etmeye çalışıyoruz.
- Aslında beni kıran şey biraz bu oldu çünkü zaten erkeklerden her zaman böyle bir hamle bekliyoruz, ama yanında duran bir kadın olsun istiyorsun, o anda.
- Ben beni bildim bileli gadınlar hep ezilen… Bi de okumayan gadınlar var ya daha kötü. Okumayan gadınlar gocasının dilencisi gibi aynı.
- 41 yaşındayım ve son üç dört yıldır, beni olduğum gibi kabul eden bir ailem var.
- Annelik zor. Ona üzül, buna üzül, çuvaldaki una üzül.
Hikâyesini paylaşan her kadının bir çekmecesi var: Anlattıkları, fotoğrafları, görüşmeyi yapanların aldığı gözlem notları… Kısaca gönüllülerin katılımıyla sözlü, sesli veya resimli günceler oluşturuluyor denilebilir.
Her gün farklı mücadelelerle kendilerini var etmeye, kabul ettirmeye çalışan kadınlara güç olsun diye: Bizim Hikâyemiz. Yeni katılımcılara ve bu verileri kullanarak yeni çalışmalar ortaya koymak isteyenlere kapılar açık.
Leylâ’dan Pattie’ye Aşkın Her Dili: Layla
Fars şair Nizâmî meşhur Leylâ ile Mecnun’da şöyle yazar: “Ümitsizlikte de pek çok ümit vardır.” Aşkın anlamı her dilde aynı. Nizami’den 435 yıl sonra Eric Clapton aşkını benzer cümlelerle anlattı. Layla ilhamını Leylâ ile Mecnun’dan aldı.
“Like a fool, I fell in love with you
You turned my whole world upside down”
Şarkıda da itiraf ettiği gibi Eric Clapton’ın hayatı sahiden yerle bir oldu çünkü yakın arkadaşının karısına âşıktı. Bu şarkıyı da ona, Pattie Boyd’a yazdı. Pattie o zamanlar The Beatles’tan George Harrison’la evliydi. Bu Eric Clapton’ın resmi aşk ilanıydı! Pattie Boyd ve George Harrison ayrıldı. Pattie Boyd, Eric Clapton’la evlendi. Hatta nikâh törenlerinde George Harrison, Paul McCartney ve Ringo Starr sahne aldı. Clapton ve Harrison arkadaşlığı bozulmadı ama Boyd ve Clapton aşkı sarsıcı şekilde sona erdi.
~Kirpilerden Öykü Göğer
Aşkın Sivri Dilleri: Malcolm & Marie
“You know what, Malcolm? I feel like once you know someone is there for you, and once you know they love you, you never actually think of them again. It’s not until you’re about to lose someone, that you finally pay attention.”
Kavganın daha yeni alevlenmeye başladığı yerde söylüyor bunu Marie. Gala gösteriminden gelmişler. Malcolm çektiği filmin eleştirmenlerden aldığı yorumları anlatıyor coşkuyla, Marie tencereye su koyup bir sigara yakıyor. İkisi ayrı dünyalarda, tıpkı Selçuk Baran’ın dediği gibi birbirlerine yabancılaşmış, fakat fark etmemişler, zamanla olmuş. Birazdan girişecekleri uzun kavgada her şeyin nerede kırıldığını anlamaya çalışacak Marie, Malcolm özür dileyince her şeyin geçeceğini sanıyor hâlâ.
Tek mekân, yalnızca bir gece, iki âşık. Evin etrafından dönüyor kamera, pencere ve kapılardan yeni çerçeveler oluşturuyor, siyah beyaz. Zendaya’nın da John David Washington’ın da mimikleri, jestleri, yorgunlukları tanıdık. İkisi de haklı, ikisi de âşık. (106 Dakika)
Güne bitirme şarkısı: